Geen foto's meer van prostituees op de Wallen
Vandaag stond er in de kranten dat de politiek in Amsterdam eindelijk iets wilt gaan aan al die mensen die foto's van sekswerkers achter de ramen nemen. Dit is al langer een groot probleem, waar ik ook al bijna twee jaar geleden over schreef, en met de komst van mobiele telefoons is dit enorm uit de hand gelopen. Het is één van de meest gehoorde klachten van meiden uit de buurt, maar ééntje waar we weinig aan kunnen doen. Immers hebben we overal al stickers op de ramen hangen dat je geen foto's mag nemen.

Na enkele online foto's tegen te zijn gekomen, waarop sekswerkers scherp en bijna in close-up in beeld waren gebracht, door mensen die zich wanen fotograaf te zijn, en dat zij daartoe het recht hebben, ondernam PROUD actie. PROUD kaartte dit probleem aan bij politica Ariella Verheul van D66 in Amsterdam, en vorige week besloot zij hier wat aan te gaan doen in de gemeenteraad. Eén van onze ideeën is om hier een boete op te leggen middels lokale regelgeving in de APV, die momenteel vooral gebruikt wordt voor allerlei andere regelgeving omtrent prostitutie. Het simpelweg illegaal maken met een flinke boete om foto's te maken zaak mensen al genoeg duren afschrikken.

De burgemeester van Amsterdam zei in de kranten dat hij al op de hoogte was van deze problematiek. Dit doet je toch afvragen waarom hij er dan nooit eerder iets gedaan heeft, als hij 'zoveel om ons geeft', zoals bij beweert. Immers, als de burgemeester allerlei onzin regelgeving kan bedenken waar wij nooit om gevraagd hadden en die het ons werk en leven alleen maar moeilijker maakt, en hij wist hier al vanaf, waarom heeft hij er dan nooit eerder wat aan gedaan. Maar natuurlijk moest de burgemeester zo nodig weer impliceren dat mensenhandel een groot probleem was, door te beweren dat er 'grotere problemen zijn'. Inderdaad zijn er nog grotere problemen, die juist door de burgemeester veroorzaakt worden, zoals bijvoorbeeld het enorme tekort aan legale werkplekken als gevolg van de sluiting van de vele ramen. Of het feit dat illegale prostitutie (onvergunde prostitutie) toeneemt, doordat de burgemeester zoveel legale werkplekken gesloten heeft. Immers is de omvang van illegale prostitutie bijna verdubbeld van 41 gevallen in 2012 naar 79 gevallen in 2014.

Ik herinner me nog toen we de demonstratie hielden op 15 april met meer dan 200 sekswerkers, hoe de burgemeester in de Stopera beweerde dat hij zo veel voor ons gedaan zou hebben. Zoals wat dan? Nou, zoals dat we geaccepteerd worden door de banken, wat echter nog steeds niet het geval is. Dat we hypotheken kunnen krijgen, wat nog steeds niet het geval is. Dat we pin en creditcard betalingen kunnen accepteren, wat nog steeds niet het geval is. Wacht, wat heeft hij ook alweer voor ons gedaan? Hij beweerde allerlei dingen voor ons gedaan te hebben, die helemaal niet veranderd zijn. Banken en financiële instellingen weigeren ons nog steeds, zoals ik recent ook weer aan herinnerd werd. Het enige wat de burgemeester tot op heden heeft gedaan is meer dan 120 van onze werkplekken afgenomen, een hoop onzin regeltjes los heeft gelaten op de bordeelhouders over hoe zij hun business moeten runnen, onze privacy schenden middels verplichte intake gesprekken en beweren dat er 'iedere dag 400 vrouwen verkracht worden in de prostitutie', ondanks het feit dat de cijfers van de gemeente zelf niet verder komen dan 102 van de 6750 sekswerkers in heel Amsterdam, wat neerkomt op 1,5%.

Toch zegt de burgemeester wel iets aan het ongewenst fotograferen van sekswerkers achter de ramen te willen doen, en dat is goed. Politicus Jorrit Nuijens van GroenLinks gelooft echter meer in een zachte aanpak. Hij gelooft dat 'een hand op de schouder en vragen of ze willen stoppen met foto's maken' een betere aanpak is. Als het zo eenvoudig zou zijn geweest, dan zou dit probleem niet meer bestaan. Deze mensen weten dondergoed dat we niet gefotografeerd willen worden, en ze hebben allang de stickers op onze ramen gezien, maar ze negeren die gewoon. Die zachte aanpak hebben dus al gehad, maar die werkt dus niet, wat ook de reden is dat dit probleem nu zo groot is. Het maakt ze simpelweg niets uit als er geen gevolgen voor hen aan verbonden zijn.

De zachte aanpak werkt dus niet. Wat wel zou werken is als politie en controleurs eens van hun luie reet af komen en eens aan het werk gaan, in plaats van op de brug te gaan zitten hangen de hele tijd, om naar mensen te staren en niets te doen. Handhaving is niet het probleem, het probleem is dat ze niets doen. Als politie en controleurs wat meer rond zouden lopen, wat alerter zouden zijn en meer in zouden grijpen, dan zou dat veel meer helpen dan dat ze op de brug bij de Old Sailor gaan zitten niets doen. Nu spreken ze af en toe eens iemand aan als die ongewenst een foto neemt, maar dat is slechts af en toe. Sommige agenten beweren zelfs dat het mag om foto's te nemen, omdat ze op de openbare weg staan, ondanks het feit dat wij toch echt niet midden op de openbare weg staan, maar binnen in een kamer! Dus stel een zero tollerance beleid in voor het maken van foto's, en schrijf gewoon een boete uit, dan stoppen mensen daar vanzelf wel mee.

Ik zie nu politie achter mensen aan rennen als ze met een biertje buiten staan, want volgens de APV regels mag dat niet. Maar soms zie ik dat toeristen gewoon naast hen foto's staan te nemen van ons, en dan doen ze helemaal niets. Dus net zoals met het zero tollerance beleid van alcohol nuttigen, zou er ook een zero tollerance beleid moeten zijn voor het nemen van foto's van vrouwen achter de ramen. Zo simpel is het gewoon, maar dan moeten ze dat ook wel uit gaan voeren, en niet op hun luie reet blijven zitten, of een softe aanpak, want dat hebben we dus al geprobeerd en dat werkt dus niet.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
0 Responses

Een reactie posten